Ο επιδέξιος βραχίονας μεταφοράς δειγμάτων Mars αποκαλύφθηκε σε νέο βίντεο

0
Ο επιδέξιος βραχίονας μεταφοράς δειγμάτων Mars αποκαλύφθηκε σε νέο βίντεο

Το Sample Transfer Arm της ESA θα πάρει δείγματα και θα τα φορτώσει σε ένα διαστημόπλοιο για να τα εκτοξεύσει από την επιφάνεια του Άρη.
Gif: ESA/NASA/Gizmodo

Το Πρόγραμμα Επιστροφής Δειγμάτων Άρη είναι ένα τολμηρό σχέδιο για την παράδοση πολύτιμων δειγμάτων από το έδαφος του Άρη πίσω στη Γη χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ένα μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει έναν ρομποτικό βραχίονα μήκους περίπου 8,2 ποδιών (2,5 μέτρων) που θα παραδώσει σωλήνες γεμάτους με αρειανό έδαφος σε έναν πύραυλο για παράδοση πίσω στη Γη.

Το Πρόγραμμα Επιστροφής Δειγμάτων Άρη είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της NASA και της ESA, με την τελευταία να παρέχει το βραχίονα μεταφοράς δειγμάτων της αποστολής. Σύμφωνα με την ESA, ο βραχίονας είναι αυτόνομος και διαθέτει μια σουίτα αισθητήρων, δύο κάμερες και μια λαβή που βοηθούν στην παραλαβή και παράδοση δειγμάτων καψουλών.

Το ρόβερ Perseverance της NASA έχει συλλέξει δείγματα και ρίχνοντας μερικά από αυτά στην επιφάνεια. Ο βραχίονας μεταφοράς δειγμάτων σχεδιάζεται να αφαιρέσει αυτούς τους σωλήνες δειγμάτων από το καρουσέλ του ρόβερ και να τους παραδώσει σε ένα διαστημόπλοιο που ονομάζεται όχημα ανάβασης στον Άρη. Ο ρομποτικός βραχίονας της Ευρώπης θα πάρει επίσης μερικά δείγματα από το έδαφος, τα οποία θα έχουν πέσει κοντά στο προσγειωμένο Ελικόπτερα κλάσης εφευρετικότητας. Ναι, σοβαρά – αυτή η αποστολή θα είναι πραγματικά άγρια.

της ESA βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα δείχνει τον ρομποτικό βραχίονα να εκτείνεται από το Sample Retrieval Lander της NASA στην επιφάνεια του Άρη καθώς αρπάζει έναν σωλήνα που περιέχει ένα δείγμα επιφάνειας του Άρη. Στη συνέχεια, ο βραχίονας αρπάζει το πάνω μέρος του σωλήνα και το σύρει στην κρυφή μνήμη άλλων δειγμάτων στο όχημα ανάβασης στον Άρη της NASA. Είναι ένα κομψό κομμάτι χορογραφίας που εναποθέτει απαλά μερικά από τα πιο σημαντικά δείγματα της γεωλογίας μέχρι σήμερα, τα οποία θα κορυφωθούν με την εκτόξευση του οχήματος ανάβασης του Άρη στο διάστημα για να συναντήσει το Earth Return Orbiter της ESA.

Η NASA και η ESA προσβλέπουν σε μια εκτόξευση το 2027 για το Earth Return Orbiter και μια εκτόξευση το 2028 για το Sample Retrieval Lander. Αφού το όχημα ανάβασης του Άρη συναντηθεί με το Earth Return Orbiter, η NASA και η ESA ελπίζουν να έχουν τα δείγματα πίσω στη Γη το 2033 για περαιτέρω ανάλυση.

Περισσότερο: Η NASA και η DARPA συνεργάζονται σε έναν πυρηνικό πύραυλο για γρήγορα ταξίδια στον Άρη

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply