Mars «Forest Bubble»: Θόλος 50 Acre που προτείνεται ως φυσικό καταφύγιο του Κόκκινου Πλανήτη

0
Mars «Forest Bubble»: Θόλος 50 Acre που προτείνεται ως φυσικό καταφύγιο του Κόκκινου Πλανήτη

Η επιστημονική φαντασία έχει μακρά ιστορία στο να φαντάζεται περιβάλλοντα εκτός κόσμου γεμάτα με φυτά και ζώα, που συχνά ζουν κάτω από μια διαφανή δομή. Ουσιαστικά, η Γη σε μια φούσκα. Τώρα ένας βοτανολόγος και οικολόγος έχει επεξεργαστεί μια λεπτομερή πρόταση για ένα εξωγήινο φυσικό καταφύγιο που θα μπορούσε να κατασκευαστεί στον Άρη.

Το προτεινόμενο ETNR θα είναι μια περιορισμένη «δασική φούσκα» σχεδιασμένη να μιμείται ένα οικοσύστημα που μοιάζει με τη Γη. Ενώ θα λειτουργούσε ως φυσικό καταφύγιο, θα ήταν επίσης ένα καταφύγιο για τους ανθρώπους και θα παρείχε τροφή και πρώτες ύλες για τους αποίκους.

Πολ Σμιθκαθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δημοσίευσε η πρόταση στο International Journal of Astrobiology τον περασμένο μήνα. Μπορεί να φαίνεται σαν μια ιδέα έξω από εκεί, αλλά ο Smith εκθέτει τις βασικές έννοιες και αντιμετωπίζει μερικές από τις πολλές προκλήσεις.

Ένα εννοιολογικό σχέδιο δείχνει τα πολλά στοιχεία που απαιτούνται για μια «δασική φούσκα» του Άρη.

Πολ Σμιθ

Η πρόταση του Smith συζητά τις μοναδικές προκλήσεις της ατμόσφαιρας, της θερμοκρασίας, των εποχών, της ακτινοβολίας, του καιρού, της βαρύτητας και του διαθέσιμου ηλιακού φωτός του Άρη και ο Smith προσφέρει μια λίστα με τη γήινη ζωή που θα μπορούσε να προσαρμοστεί στη ζωή στον Άρη. Από την πλευρά του φυτού, που περιλαμβάνει ορισμένους άρκευθους και σημύδες. Για τα πλάσματα, ο Smith προτείνει μικρόβια του εδάφους, μύκητες και ασπόνδυλα όπως οι γαιοσκώληκες και οι αράχνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μη ανθρώπινα σπονδυλωτά, όπως τα πουλιά, τα ψάρια και τα ρακούν, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα. Ο Smith αγγίζει τις ηθικές σκέψεις του εξαναγκασμού των ζώων σε έναν εξωγήινο βιότοπο όπου μπορεί να μην είναι σε θέση να συμμετάσχουν στις φυσικές τους συμπεριφορές.

Ο Smith δεν θέλει να δημιουργήσει έναν κλώνο ενός υπάρχοντος γήινου δάσους. «Οι σχεδιαστές του ETNR θα πρέπει να θεωρούν τα είδη ως οικολογικά γρανάζια που θα μπορούσαν να συναρμολογηθούν σε λειτουργικά οικοσυστήματα», γράφει. «Η αναπαραγωγή των γήινων δασών είναι επί του παρόντος ανέφικτη, αλλά η ανάπτυξη νέων οικοσυστημάτων, που λειτουργούν με απροσδόκητους τρόπους, είναι νοητή».

Ωστόσο, ο Smith σημειώνει ότι δεν έχει εξετάσει τα οικονομικά της κατάστασης στην εργασία του. Η αποστολή ανθρώπων στο διάστημα είναι αρκετά δαπανηρή — απλά κοιτάξτε τους δισεκατομμυριούχους που έχουν πάρει joyrides — έτσι μπορείτε να φανταστείτε πόσο ακριβό μπορεί να είναι η δημιουργία μιας ολόκληρης σειράς ζωής.

Είναι μια καλή στιγμή για ένα πείραμα σκέψης όπως αυτό. Όπως λέει ο Smith στην εφημερίδα, ο ανθρώπινος πληθυσμός στη Γη ανθεί (μέχρι 8 δις τώρα) και ασκεί πίεση στη φύση καθώς οι άνθρωποι επεκτείνονται και καταλαμβάνουν γη για διαβίωση, γεωργία και εξόρυξη πόρων.

Συνδυάστε το με το αυξανόμενη κλιματική κρίση και δεν είναι περίεργο που μερικοί άνθρωποι αναζητούν τον Άρη ως πιθανό καταφύγιο όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για άλλα είδη, φυτά και ζώα.

«Το έργο των σχεδιαστών είναι τρομακτικό, αλλά, εάν θέλουμε να διασφαλιστεί η επιβίωση της ζωής στη Γη, οι προκλήσεις πρέπει να ξεπεραστούν», γράφει ο Smith στο συμπέρασμά του.

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply